dailyvideo

Συνάντηση Δρούτσα - Ντούλε - Μπολάνου: Στο επίκεντρο η έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία

Η εχθρική στάση αλβανικών ομάδων απέναντι στην ελληνική μειονότητα θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις δύο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας και Δήμαρχο Χειμάρρας, κ. Βασίλειο Μπολάνο, και τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), κ. Ευάγγελο Ντούλε.

Προσφάτως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα έκανε λόγο για "έξαρση εθνικισμού από ακραίες ομάδες, οι οποίες όμως δυστυχώς φαίνεται να έχουν και πολιτικές απολήξεις, που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία". Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, "για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν τα Βαλκάνια, δεν βοηθούν τις γειτονικές χώρες. Και θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά, ότι οι εθνικισμοί έχουν πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά με θύματα και απλούς πολίτες". Ο πρωθυπουργός κάλεσε το αλβανικό κράτος να προστατεύσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.


Για το θέμα έχει προηγηθεί και μυστική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα. Σχεδόν ινκόγκνιτο, ο πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος εκλήθη στο νεοκλασικό της βασιλίσσης Σοφίας για συνομιλίες με τον κ. Δρούτσα και ανώτατους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου.

Σύμφωνα με εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία και η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μπερίσα είναι ένας παράγοντας που οδηγεί ορισμένους να θεωρούν ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να καρπωθούν τις ψήφους των λεγόμενων τσάμηδων προς όφελός τους. Πέρα απ' αυτά, η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, όπως προβάλλεται από μερίδα του αλβανικού τύπου, δημιουργεί σε κάποιους την εντύπωση της ευκαιρίας. Ενώ ορισμένοι άλλοι είναι οργισμένοι από το γεγονός ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναγκάζουν πολλούς ομογενείς να επιστρέφουν στην Αλβανία «διαταράσσοντας» την εθνοτική ισορροπία που θα επιθυμούσαν. Ο φόβος επιτείνεται από το γεγονός ότι και τα εμβάσματα από βορειοηπειρώτες ή Αλβανούς που εργάζονται στην Ελλάδα έχουν μειωθεί.
Την κατάσταση αυτή επιχειρούν να εκμεταλλευθούν περιθωριακές αλβανικές ομάδες. Έχει μάλιστα καταγραφεί ότι πολλοί από τους νεαρούς εθνικιστές μετακινούνται βασικά στην Χειμάρρα σε ομάδες, προερχόμενοι κυρίως από την Αυλώνα ή και άλλες πόλεις οπλισμένοι και με σκοπό να απειλήσουν ή να εκφοβίσουν τους Έλληνες ομογενείς.
Η στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας θυμίζει μαστίγιο και καρότο.

Το επόμενο προγραμματισμένο κρας τεστ για τις διμερείς σχέσεις είναι τον Οκτώβριο, όταν θα κριθεί το αίτημα των Τιράνων να αρθεί το καθεστώς των θεωρήσεων για τους Αλβανούς που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει το αλβανικό αίτημα να καταργηθεί η βίζα, προειδοποιεί όμως ότι οι τελικές αποφάσεις της θα εξαρτηθούν από την πορεία των διμερών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας σχεδιάζει να επισκεφθεί τις μειονοτικές περιοχές στην Αλβανία περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και θα επιχειρήσει να ξαναθυμίσει στην αλβανική κοινή γνώμη τα οικονομικά οφέλη από την Ελλάδα.

Posted by Βορειοηπειρωτικός Παλμός on 4:55 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Συνάντηση Δρούτσα - Ντούλε - Μπολάνου: Στο επίκεντρο η έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία

Leave comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery