Κύρια σημεία των ομιλητών της συζήτησης για το Βορειοηπειρωτικό, στη 1η Γαλανόλευκη Γιορτή Νεολαίας της ΝΕ.Ο.Σ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κύρια σημεία των ομιλητών της συζήτησης για το Βορειοηπειρωτικό,
στη 1η Γαλανόλευκη Γιορτή Νεολαίας της ΝΕ.Ο.Σ.»
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συζήτηση με θέμα «Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και οι εξελίξεις στο Βορειοηπειρωτικό», που έλαβε χώρα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στην 1η Γαλανόλευκη γιορτή νεολαίας της ΝΕ.Ο.Σ. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει η υπεύθυνη του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ. Αθηνά Κρεμμύδα η οποία έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, που κάλυπτε όλες τις πτυχές του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, ξεκινώντας από τον εντοπισμό και προβολή των ανοιχτών θεμάτων της Βορείου Ηπείρου, το ρόλο και την ενίσχυση της παιδείας για την συνέχεια του Έθνους, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, την ανάγκη χάραξης ενιαίας γραμμής για το Βορειοηπειρωτικό από τον πολιτικό χώρο της Βορείου Ηπείρου αλλά και από το Εθνικό Κέντρο, η οποία θα εκφράζεται στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τον ρόλο της νεολαίας στην διεκδίκηση και επίτευξη αυτών των στόχων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Εκπροσώπου Τύπου της Ομονοίας κ. Λεωνίδα Παππά ο οποίος μιλώντας για τα ανοιχτά ζητήματα της ΕΕΜ ως πρόκληση για τους βορειοηπειρώτες τόνισε την ανάγκη επιστροφής των βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές εστίες καθώς όπως είπε: «δεν υπάρχει Βορειοηπειρωτικό χωρίς την παρουσία Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο». Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της παιδείας που θεωρείται η βασική αιτία φυγής νέων οικογενειών, στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας στην παιδεία και σημείωσε ως θετική εξέλιξη το Ελληνικό Σχολείο της Χειμάρρας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εκκλησίας. Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε, επίσης, το περιουσιακό ζήτημα και τόνισε την ανάγκη συμμετοχής όλων στις ερχόμενες τοπικές εκλογές το 2011 και την εκλογή άξιων ανθρώπων που θα μπορούν να αντιστέκονται και να διεκδικούν. Αυτό, σημείωσε, χρειάζεται την συσπείρωση όλων των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων για να έχουμε μια πλειοψηφική πολιτική εκπροσώπηση στην Αλβανία. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ιστορική πρόκληση της απογραφής πληθυσμού το 2011.
Στα προβλήματα εκπαίδευσης των νέων βορειοηπειρωτών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Θεοφάνης Καλυβιώτης, ο οποίος επεσήμανε την συνεχής μείωση του αριθμού των παιδιών στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου, την αδιαφορία της Ελληνικής πλευράς καθώς δεν παρέχονται κίνητρα που αφορούν τις υποδομές, το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και μετέπειτα την απόδοση υποτροφιών με αξιοκρατικά κριτήρια για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε και την προκλητική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, η οποία εκφράζεται κυρίως στα βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας όπου φαίνεται να διεκδικούνται εδάφη από την Ελλάδα.
Το Βορειοηπειρωτικό σε διεθνές επίπεδο ανέπτυξε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΕΑΔ κ. Στέλιος Μπολάνος. Ο κ. Μπολάνος αναφέρθηκε σε μία σειρά διώξεων που έχει υποστεί η ΕΕΜ με αποκορύφωμα την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα η οποία εντάσσεται στην προκλητική στάση μέρους της αλβανικής κοινωνίας όπως ΜΜΕ, διανόηση αλλά και πολιτική, απέναντι στο Ελληνικό στοιχείο. Επίσης σε μια ιστορική αναφορά διεκδίκησης του Βορειοηπειρωτικού σε διεθνές επίπεδο, επεσήμανε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, την αναφορά Βενιζέλου μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, την καταδίκη της Αλβανίας το 1935 για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων από ΚτΕ (ΟΗΕ). Σήμερα η στρατηγική διεκδίκησης πρέπει να συνδέεται με την στρατηγική επιλογή της Αλβανίας για την είσοδο της στην ΕΕ, η οποία απαιτεί σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ότι αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα. Τόνισε επίσης ότι είναι πατριωτικό καθήκον να επιβάλλουμε στην Αλβανία την αναγνώριση της μειονότητας όπου υπάρχει, την κατοχύρωση περιουσιών, την επισημοποίηση της Ελληνικής γλώσσας και την διεύρυνση της Ελληνικής Παιδείας, την διευρυμένη αυτοδιοίκηση και την διασύνδεση μέσω των σύγχρονων οδικών αρτηριών.
Την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για το Βορειοηπειρωτικό τα τελευταία 20 χρόνια και της προοπτικές σήμερα ανέλυσε το μέλος του Φόρουμ Βορειοηπειρωτών κ. Γιώργος Τρίχας ο οποίος μίλησε για παραλείψεις και λάθη, αναφερόμενος τελευταία στην ακύρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα από την πλευρά της Αλβανίας, και χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση από την Ελλάδα. Επίσης τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης την επιθυμία της Αλβανίας για είσοδο της στην ΕΕ αλλά και μερίδα των αλβανών μεταναστών, οι οποίοι αν είναι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει κι αυτοί με την σειρά τους να υπερασπιστούν τις Ελληνικές θέσεις, διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας έτσι η Αθήνα τα δικαιώματα της ΕΕΜ. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των νέων βορειοηπειρωτών οι οποίοι συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για το Βορειοηπειρωτικό. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συσπείρωση και η ύπαρξη ενιαίας γραμμής από το Εθνικό κέντρο καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας κ. Σταύρος Γκίνος ο οποίος μίλησε για το ρόλο της νεολαίας στο Βορειοηπειρωτικό σήμερα τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επαφής των νέων με την πατρίδα μας με την στήριξη της ελληνικής πολιτείας η οποία πρέπει να δώσει οικονομικά και αναπτυξιακά κίνητρα στους νέους με σκοπό την επιστροφή μας πίσω. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση όλων των μειονοτικών περιοχών που υπάρχουν Έλληνες, καταδίκασε την προκλητική συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας για τις ιστορικές ανακρίβειες που διδάσκονται στα σχολεία και οδηγούν σε έξαρση του αλβανικού σοβινισμού με πρόσφατο παράδειγμα την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Επίσης μίλησε για επαναφορά του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας υπό την μορφή μιας ευρείας μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης της ΕΕΜ σε τομείς όπως παιδεία αστυνόμευση. Τόνισε την σημασία της απογραφής το 2011, την στήριξη στην προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕΜ και την συμπαράσταση σε όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα.
Δυναμικό παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η Νεολαία Βορειοηπειρωτών (ΝΕΒ) η οποία οργάνωσε το περίπτερο με ιστορικό υλικό αλλά και φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, προβάλλοντας έτσι την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις αφού έδωσε στο κοινό την δυνατότητα προσέγγισης του βορειοηπειρωτικού θέματος από πολλές οπτικές γωνίες.
Posted by Βορειοηπειρωτικός Παλμός
on 12:12 μ.μ..
Filed under
ΑΡΘΡΑ,
ΑΡΧΙΚΗ,
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0