Τα περιουσιακά προβλήματα στην Επαρχία Αλυκου
Η περιούσιες στην Αλβανία έχουν μοιραστή:
Α- Στους πολίτες με τον νόμο αρ. 7501 ημ. 19/7/1991
Τα προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του νόμου πολλά
1 - Στο χωριό Τσουκα δόθηκαν λιγότερα μ2 ανά ψυχομετρο γεωργική γη σε σύγκριση με όλα τα χωριά του νόμου Αγ. Σαραντα
Έντονες ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου Αλυκου κ. Ηλία Θαναση στον πρωθυπουργό της Αλβανίας ,στον Υπουργό Γεωργίας , στην Περιφέρεια Αυλώνας
Αποτέλεσμα : Με κυβερνητική απόφαση αρ. 899 ημ. 07/11/2007 μας έδωσαν για το χωριό Τσουκα 25.8 ha
2 - Στα χωριά Πλακα , Νεοχωρι δεν ολοκληρώθηκε η μοιραση της γεωργικής γης.
Ζητήσαμε από την Περιφέρεια Αυλώνας μέσα στα χρονικά όρια του νόμου να εγκρίνουν της Επιτροπές μοιράσεις της γης για την Επαρχίας Αλυκου και να λειτουργήσουν η επιτροπές για την ολοκλήρωση τον διαδικασιών.
Αποτέλεσμα : Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αυλώνας η αίτησης της Επαρχίας Αλυκου για της Επιτροπές μοιρασης της γης. Σταλθήκαν για έγκριση τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας γης στην Περιφέρεια Αυλώνας του Νεοχώρι και τον Οκτώβριο για την Πλακά
3 - Δεν έγινε χαρτογράφηση στα χωριά Τσουκα , Αλυκο και Τσαουσι. Αυτό σημαίνει ,ναι μεν είμαστε ιδιοκτήτες στα χωράφια και στα σπίτια μας αλά δεν μπορούμε να πάρουμε τίτλους ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο.
Έντονες ήταν η διαμαρτυρίες της Έπαρχου Αλυκου στην Περιφέρεια Αυλώνας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την χαρτογράφηση τον χωρίον της .
Αποτέλεσμα : Από το Μάρτιο του 2009 τα χωριά Τσουκα , Αλυκο και Τσαουσι έχουν ενταχτεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την χαρτογράφηση τους. Τον Οκτώβριο 2010 θα γίνει η δημοπρασία για τρίτη φορά. Τονίζομαι η πρώτη έγινε τον Απρίλιο του 2009 με νικητή Αλβανική εταιρία η δεύτερη τον Νοέμβριο 2009 με νικητή Ελληνική εταιρία , αναβλήθηκαν και η δυο .
4 – Στα υπόλοιπα χωριά που έγινε η χαρτογράφηση υπάρχουν προβλήματα με της ιδιοκτησίες
- Στης περισσότερες περιπτώσεις η ελαιώνες αλλά και χωράφια έχουν μοιραστεί ομαδικά κε όχι ατομικά ( Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε τίτλους ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο).
- Υπάρχουν διαφορές στην επιφάνια μεταξύ χαρτογράφησης και πιστοποιητικού ιδιοκτησίας γης (το λεγόμενο ταπι , που έχουμε ο καθένας σπίτι μας )
- Σε λίγες περίπτωσης σε μερικά χωριά, η ίδια επιφάνια γης δόθηκε σε δυο ιδιοκτήτες
Ζητήσαμε από το Υπουργείο Γεωργίας και από την Περιφέρεια Αυλώνας για να μας καθοδηγήσουν στην νομική λύση τον προβλημάτων, δεν μας γύρισαν επίσημη απάντηση. Βάση του νόμου αρ. 9948 ημ. 7/7/2008 τα παραπάνω προβλήματα τα λύνει η επιτροπή της Περιφέρειας , αλλά μέχρι σήμερα λειτουργεί μεμονωμένα και το χειρότερο το Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνει τον νόμο αρ. 9948 ημ. 7/7/2008 ως αντισυνταγματικό. Παρακολουθούμε τα νομοδιαταγματα για αυτές της υπόθεσης
Αποτέλεσμα : Αυτές η περίπτωσης τώρα λύνονται μόνον με δικαστικές αποφάσεις
Β – Στους πρώην ιδιοκτήτες με τους νόμους ,αρ. 7698 ημ. 15/04/1993, αρ. 9235 ημ. 29/07/2004, αρ. 9583 ημ. 17/07/2006
Βασισμένη σε αυτούς τους νόμους αρκετή ψευδής πρώην ιδιοκτήτες έχουν προχώρηση με δίκες παρωδία να αποσπάσουν μεγάλες επιφάνειες κοινοτικής και ιδιωτικής περιουσίας.
Ξεκινάμε από της απαράδεκτες κυβερνητικές αποφάσεις
1 - Με δικαστικές αποφάσεις του 1996 στο Μπερτενεση της Τσουκας έκαναν ιδιοκτήτες τους ”πρώην” ιδιοκτήτες με επιφάνια 15 ha
2 - Με απόφαση αρ. 6 ημ. 01/08/2003 της πολεοδομίας της Αλβανίας με πρωθυπουργό τον Fatos Nano έδωσαν 10 ha οικόπεδα στο χωριό Γιανιαρη ως αποζημίωση για την τεχνητή λίμνη στο χωριό Γιανιαρη και μετακίνηση πληθυσμού στο Μπερτενεση της Τσουκας
3 - Με κυβερνητική απόφαση αρ. 408 ημ. 24/07/1995 με πρωθυπουργό τον Aleksander Meksi έδωσαν 80 ha γεωργική γη στο χωριό Γιανιαρη ως αποζημίωση για την τεχνητή λίμνη στο χωριό Γιανιαρη και 30 ha γεωργική γη στους κατοίκους του Μπερτενεση , στα χωράφια της Τσουκας .
Πολλές είναι η απαράδεκτες αποφάσεις του Πρακτορείου της Επιστροφής των Περιουσιών και των Αποζημιώσεων της Αυλώνας και τον Τιράνων
Στόχος ήταν και είναι περιουσίες στα χωριά Τσουκα , Φανάρι, Πλακά, Καινούριο και λιβάδια ανάμεσα τον χωρίον Νεωχορι , Γέρμα και Χαλιού.
Η Έπαρχος παρακολουθεί της δίκες που γίνονται εναντίον τον ψευδή πρώην ιδιοκτήτες και τον Πρακτορείων της Επιστροφής των Περιουσιών και των Αποζημιώσεων της Αυλώνας και τον Τιράνων, μετά από μήνυση που τους έχει κάνει.
Γ – Μεταβίβαση τον περιουσιών από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδικήσει με τον νόμο αρ. 8744 ημ. 22/2/2001 και αρ. 9797 ημ. 23/7/2007
Με αυτούς τους νόμους αρκετές κρατικές περιουσίες έχουν μεταβιβαστή από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδικήσει (Επαρχία ). Η περιουσίες που μεταβιβάζονται είναι τα δάση, λιβάδια , στρατιωτικές εγκατάστασης κλπ , τα όποια είναι μέσα στα εδαφικά σύνορα μιας τοπικής αυτοδικήσεις.
Τα προβλήματα αρκετά
1 – Στην Αλβανία ακόμα δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν με νόμο τα εδαφικά σύνορα μεταξύ τον μονάδων της τοπικής αυτοδικήσεις.
Έντονες ήταν διαμαρτυρίες του Έπαρχου Αλυκου για την διευκρίνιση τον συνόρων της Επαρχίας
Η μόνη επίσημη διευκρίνιση τον ιδιωτικών και κοινοτικών περιουσιών τον χωρίον είναι αυτή που έγινε το 1945 – 1947 .
Α – Η ιδιωτικές περιουσίες που της έχουν διευκρίνιση το 1945 – 1947 είναι στα αρχεία του κράτος και για την νομιμοποίηση τους στο υποθηκοφυλακείο δεχόταν την αίτηση νομιμοποιήσεις στο Πρακτορείου της Επιστροφής των Περιουσιών και των Αποζημιώσεων της Αυλώνας , μέχρι τα τέλι του 2006.
Β - Η κοινοτικές περιουσίες που της έχουν διευκρίνιση το 1945 – 1947 είναι στα αρχεία του κράτος. Μέχρι το 2007 ήταν σε ιδιοκτησία της κεντρικής εξουσίας και για την μεταβίβαση στην τοπική αυτοδικήσει (Επαρχία ) ακλούθησαν τους νόμους αρ. 8744 ιμ. 22/2/2001 και αρ. 9797 ιμ. 23/7/2007
Η κεντρική εξουσία μεταβιβάζει τα δάση, λιβάδια , στρατιωτικές εγκατάστασης , με πολλά προβλήματα για την Επαρχία Αλυκου . Πολες αδικίες έγιναν στα χωριά Τσουκα και Καινούριο
- Δεν μεταβιβάσαν τα παραλιακά λιβάδια , Μπερντενεση , Μοναστηριού Αγ. Γεωργίου ( εκτός περιουσίας που ανήκει στο Μοναστήρι )
- Δεν μεταβιβάσαν τα λιβάδια που ανήκουν στο χωριό Καινούριο.
- Μεταβιβάσαν το λιβάδι του Λυκουρσιου προς το Δημαρχείο Αγ. Σαράντα.
Έντονες ήταν διαμαρτυρίες του Έπαρχου Αλυκου για της αδικίες μεταβίβασης και για την μεταβίβαση του λιβαδιού του Λυκουρσιου προς το Δημαρχείο Αγ. Σαράντα.
Μετά από μήνυση του Έπαρχου προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας για το λιβάδι του Λυκουρσιου , συνεχίζοντα η δίκες με προορισμό μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια εάν η δικαιοσύνη στην Αλβανία δεν λειτουργήσει δικαία.
( Στην φράση “έντονες ήταν διαμαρτυρίες του Έπαρχου Αλυκου” υπάρχουν έγγραφα διαμαρτυρίας του Έπαρχου προς τους κυβερνητικούς παράγοντες)
Posted by Βορειοηπειρωτικός Παλμός
on 9:14 π.μ..
Filed under
ΑΡΧΙΚΗ,
ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0