H Τουρκία αμφισβητεί οτιδήποτε Ελληνικό στο Αιγαίο
H Τουρκία αμφισβητεί οτιδήποτε Ελληνικό στο Αιγαίο
* Από την Κύρα Αδάμ
Δεν πρόλαβαν να σηκωθούν από το μεσημεριανό τραπέζι οι κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πιρί Ρεΐς» ξαναβγήκε βόλτα και πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ώστε να μην ξεχαστεί η πιστή εφαρμογή του τουρκικού νόμου της 14ης Ιουλίου 2010 για σεισμογραφικές τρισδιάστατες έρευνες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ των τουρκικών ερευνών περιλαμβάνουν υφαλοκρηπίδα, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Περιλαμβάνουν όμως και τμήματα υφαλοκρηπίδας που είναι αποκλειστικά ελληνική, στην οποία η Ελλάδα, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει αποκλειστικά κυριαρχικά και οικονομικά δικαιώματα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι σεισμογραφικές έρευνες σε υφαλοκρηπίδα ξένου κράτους είναι παράνομες και επιπλέον η ελληνική υφαλοκρηπίδα μπορεί να εκτείνεται και στα 200 ναυτικά μίλια (όχι μέτρα) από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
ΜΕ ΤΟ νόμο του Ιουλίου 2010, η Τουρκία αμφισβητεί, πέραν των άλλων,
* τα ελληνικά χωρικά ύδατα,
* την περιοχή έρευνας και διάσωσης,
* ενώ παραλύει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και
* απαγορεύει τη δημιουργία ζώνης αλιείας.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ δηλαδή για ακόμα μία φορά και κυριαρχικά και οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας. Οι μέχρι τώρα διεθνείς αντιδράσεις της Αθήνας, στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και άσφαιρες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν αναστείλει το σχεδιασμό της Αγκυρας.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και είναι αναποτελεσματικές. Εκτός από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας, τα οποία η Αγκυρα συστηματικώς και επιδεικτικώς ρίχνει αμέσως στο καλάθι των αχρήστων, το ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ότι η Αγκυρα πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η χώρα δεν παραδίδει σπιθαμή κυριαρχικών δικαιωμάτων.
ΟΙ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ελληνικές αντιδράσεις δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ επομένως που εγείρεται είναι μήπως έχει έλθει πλέον η ώρα να αναβαθμίσει η Αθήνα την αντίδρασή της. Και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Αθήνα έχει το πλήρες δικαίωμα να καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παράνομες ενέργειες πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που παραβιάζουν κυριαρχικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η καταγγελία της Τουρκίας καθίστανται, όσο περνά ο καιρός, επιτακτικές και για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή ακριβώς η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί και κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όσο καιρό η Αθήνα δεν καταγγέλλει την Αγκυρα για έρευνες στο Καστελόριζο και στις περιοχές της Θάσου, της Αλεξανδρούπολης, της Σαμοθράκης και της Λήμνου, αυτομάτως ενδυναμώνεται στην πράξη η θέση της Αγκυρας ότι τα νησιά στερούνται υφαλοκρηπίδας.
Δι' αυτού του τρόπου ισχυροποιείται ο σχεδιασμός της να θέσει όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποκτώντας κυριαρχία επάνω τους, με αποτέλεσμα να επέλθει εθνικός και οικονομικός μαρασμός των νησιών αυτών.