Ιστορική δήλωση – αναγνώριση από τον Μπερίσα
Τη θετική εντύπωση των Χιμαραίων, των πανελλήνων και της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν οι μεσημβρινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλή Μπερίσα. Ο αλβανός πολιτικός, προέβη τελικά σε μια ιστορική δήλωση. Καταδίκασε τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα και αναγνώρισε - «ολίγον» -την ελληνογλωσσία των Χιμαραίων.
Ο Σαλή Μπερίσα, προσπάθησε να κατορθώσει τα ακατόρθωτα. Να κατασιγάσει πρώτα τη διεθνή κατακραυγή και τις πιέσεις από το εξωτερικό, αλλά τα ταυτόχρονα και να μην εκτεθεί απέναντι στο κλίμα ρατσισμού και ανθελληνισμού που καλλιεργείται δεκαετίες στην Αλβανία – και με δική του ευθύνη. Σε επίσημη δήλωσή του, δύο μέρες μετά την εγκληματική ενέργεια κατά του Αριστοτέλη Γκούμα, δήλωσε ότι:
«Η δολοφονία ενός ανθρώπου είναι ένα άσχημο έγκλημα και μια κατακριτέα πράξη. Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να συλλάβουν τον δράστη και να τον οδηγήσουν ενώπιον του νόμου». Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας στην ίδια δήλωση πως "οι Αλβανοί γνωρίζουν ότι η κοινότητα σε αυτή την πόλη είναι δίγλωσση" και ξεκαθάρισε προς τους συμπατριώτες του ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να απαντήσει στη γλώσσα αυτή.
Στην ίδια δήλωση ο Μπερίσα συμπλήρωσε:
«Δεν πιστεύω ότι για εκεί δεν γνωρίζουν οι Αλβανοί ότι η κοινότητα στην πόλη είναι δίγλωσση όχι σήμερα, πριν από 100 χρόνια, αλλά πριν από 200 χρόνια»
Οι σημερινές δηλώσεις Μπερίσα, είναι πιθανόν να σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης του αλβανικού κράτους απέναντι – τουλάχιστον – σε μια «μη αναγνωρισμένη μειονοτική περιοχή», τη Χιμάρα. Η διεθνής κοινότητα και τα κινήματα αλληλεγγύης θα κρίνουν στην πράξη τη σοβαρότητα των λόγων του κυρίου Μπερίσα και της Αλβανίας και κυρίως την ειλικρίνεια των προθέσεών του να αναγνωρίσουν τα Τίρανα, επιτέλους:
1. την ελληνική εθνική καταγωγή των γηγενών κατοίκων της Χιμάρας,
2. τη διαχρονικότητα της ελληνογλωσσίας τους, που φυσικά δεν έχει ιστορία 100 ή 200 ετών και
3. την ύπαρξη χιλιάδων άλλων γηγενών Ηπειρωτών Ελλήνων που ζουν και σε άλλες «μη αναγνωρισμένες περιοχές»
ΠΗΓΗ: www.nenanews.eu
Posted by Βορειοηπειρωτικός Παλμός
on 8:44 π.μ..
Filed under
ΑΡΧΙΚΗ,
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0