ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ
Της Αθηνά Κρεμμύδα,
Υπεύθυνη Τομέα Β/Ηπειρωτικού Αγώνα ΝΕ.Ο.Σ.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»
(Αρχαίο ρητό)
Πρόκληση για τους Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να αποτελεί η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2011. Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διεξαγωγή αυτής της απογραφής είναι η ελεύθερη δήλωση εθνικότητας αλλά και θρησκείας από τους πολίτες. Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα απείχε από την τελευταία απογραφή που έγινε από το αλβανικό κράτος το 2001 ως ένδειξη διαμαρτυρίας εφόσον δεν είχαν συμπεριελήφθη στο ερωτηματολόγιο της απογραφής η εθνικότητα και η θρησκεία που αποτελούν δυο από τις σημαντικές παραμέτρους που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι από το 1945 ως το 1990 το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας διεξήγαγε απογραφές μαϊμού που έδειχναν τον ελληνικό πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου ως 60.000...
Το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα της έντονης προπαγάνδας του συστήματος, του φόβου που οδηγεί σε αλλοίωση της εθνικής συνείδησης αλλά και της μη αναγνώρισης πολλών μειονοτικών περιοχών όπως Χιμάρα, Πρεμετή Κορυτσά, Μοσχόπολη, Τεπελένι και άλλες το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα.
Η επικείμενη απογραφή έρχεται να βρει όλους τους ενδιαφερόμενους σε κρίση!
Η Αλβανία δέχεται έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την διεθνή κοινότητα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών και απέχει από την αλβανική βουλή. Η απογραφή έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά καθώς η δήλωση εθνικότητας και θρησκείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σοσιαλιστών και διαφόρων ιστορικών που προσπαθούν να διασώσουν το «αλβανικό έθνος» το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε κράτος μειονοτήτων αφού εκτός από την ελληνική εθνική μειονότητα υπάρχουν και η γλωσσική μειονότητα των Βλάχων που δηλώνουν ελληνικής καταγωγής, οι σέρβοι οι ρωμά κ.α. Έτσι έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι προπαγάνδας η οποία βασίζεται σε ιστορικές ανακρίβειες και οδηγεί σε έξαρση του αλβανικού σοβινισμού διεκδικώντας ελληνικά εδάφη από την Ήπειρο και αναγνώριση της «γενοκτονίας» των τσάμιδων.
Η Ελλάδα, από την άλλη, περνάει ίσως την πιο δύσκολη περίοδο μετά τον πόλεμο λόγο της οικονομικής κρίσης αφού υπέπεσε στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Γκάντι «πλουτισμό χωρίς εργασία, ψυχαγωγία χωρίς ευσυνειδησία και μέτρο, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιχειρηματική συνδιαλλαγή χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, πίστη χωρίς θυσία και πολιτική χωρίς αρχές». Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μιλάμε σήμερα για κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Η διαχείριση του βορειοηπειρωτικού θέματος από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1990 ήταν μια πλήρη αποτυχία. Το εθνικό κέντρο όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρατήσει συμπαγές και ενωμένο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό με σταθερά εθνικές αρχές αλλά ακολουθώντας μικροκομματικές πολιτικές η κάθε πολιτική παράταξη και το κάθε κόμμα εξουσίας προσπάθησε να επωφεληθεί και να εξασφαλίσει την δικιά του επιρροή και τους δικούς του οπαδούς αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλεί ο διχασμός στο ευαίσθητο αυτό εθνικό θέμα. Καμία πολιτική δεν υποστήριξε την ανάπτυξη της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, δεν διεκδίκησε τις περιουσίες των βορειοηπειρωτών και της εκκλησίας δεν ευνόησε την επιστροφή τους στις ρίζες τους, όπως και καμία πολιτική δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον εποικισμό της περιοχής από την κάθοδο αλβανών μετά το 1990. Η απογραφή λοιπόν αποτελεί πρόκληση και για την Ελλάδα. Ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να συμβάλει και να διευκολύνει την συμμετοχή των βορειοηπειρωτών στην απογραφή είτε πρακτικά είτε αφυπνίζοντας την ελληνική τους συνείδηση αποτρέποντας το κλήμα απογοήτευσης που επικρατεί στους κόλπους τους. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει άλλη απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει όλες τις εγγυήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για το αδιάβλητο αποτέλεσμα της απογραφής.
Οι βορειοηπειρώτες πλέον έρχονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους αλλά και με το χρέος τους απέναντι στην Πατρίδα. Οι εκατοντάδες σύλλογοι βορειοηπειρωτών που υπάρχουν στην Ελλάδα ας δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους προσφέροντας για τον τόπο μας και όχι να είναι έρμαια των φιλοδοξιών τους και των οποιονδήποτε απολαβών από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ στην Αλβανία ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις παραλείψεις και τα λάθη των τελευταίων χρόνων εις βάρος των βορειοηπειρωτών και προς όφελος της εκάστοτε αλβανικής κυβέρνησης η οποία δεν χάνει ευκαιρία να διεισδύσει στην μειονότητα και να την διχάσει.
Posted by Βορειοηπειρωτικός Παλμός
on 4:01 π.μ..
Filed under
ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ,
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0