«Ανάβει φωτιές» το μεταναστευτικό.Ο Γ. Ραγκούσης έδωσε το ν/σ στη δημοσιότητα
Παρά τις κάποιες υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης η Ν.Δ. διαφωνεί επί της ουσίας και δεν συναινεί
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας αλλοδαπών, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ίσως θέματα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε η Κυβέρνηση κυρίως από τη Ν.Δ. και τον ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ζητά αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τελικά η Κυβέρνηση προέβη σε κάποιες αλλαγές πάνω στο αρχικό σχέδιο που είχε προτείνει.
Νωρίτερα, το πρωί ο Γ. Ραγκούσης παρουσίασε στον Αντώνη Σαμαρά τις διορθωτικές αλλαγές του νομοσχεδίου. Κατά βάση η Νέα Δημοκρατία τις κρίνει ανεπαρκείς και ζητά να γίνουν σοβαρότερες και αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια, και να είναι ανάλογες με αυτές που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Ν/Σ
Με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και τις αλλαγές που έγιναν.
Στο νομοσχέδιο προστέθηκε ότι για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πενταετία και οι δύο γονείς.
Επίσης, καθίσταται απαραίτητη η εξαετής παρακολούθηση του σχολείου και όχι η τριετής που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Για την πολιτογράφηση ανηλίκων προστίθεται ως προϋπόθεση η κατάθεση τριών συστατικών επιστολών από έλληνες πολίτες. Για όσους ζουν μόνιμα στη χώρα, παραμένει η πενταετία και η πολιτεία έχει επιπλέον δύο χρόνια για να απαντήσει στο αίτημα.
Εξάλλου, για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής.
Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα.
Ο υπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.
ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ…
«Η τεκμηριωμένη πίεση, που άσκησε η Ν.Δ., με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, το προηγούμενο διάστημα, υποχρέωσε και οδήγησε την Κυβέρνηση σε αλλαγές», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Χρήστος Ζώης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές αυτές, «παρά το γεγονός ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου».
«Το προσεχές διάστημα, και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, η Ν.Δ. θα κλιμακώσει την πίεσή της και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να περάσει, με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο, τις θέσεις της για αυτό το κορυφαίο ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζώης.
πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ